Årbog 2014

Årbog 2014. SYKLUBBEN – Helsingør-modstandsgruppen der snørede tyskerne.

Årbogen sætter fokus på modstandsgruppen med det løjerlige navn ‘Helsingør Syklub.’

Syklubben spillede i perioden omkring 1943-44 en afgørende rolle i at opretholde forbindelsen mellem det besatte Danmark og det frie Sverige ved daglige transporter over Sundet med kurérpost, modstandsfolk og flygtninge – bl.a. med afskibning fra strandene ved Hellebæk.

Den er særligt kendt for sin indsats i forbindelse med redningen af de danske jøder i slutningen af 1943 – det anslås, at den transporterede ca. 700 jøder til sikkerhed i Sverige. For denne handling alene har Syklubben fået en hæderfuld plads i verdenshistorien – kommer man således på Holocaustmuseet i Washington DC, vil man kunne finde en af de både, Syklubben brugte til sine transporter over Sundet. På museet er båden gjort til et symbol på et lille, men afgørende lys i denne ellers så mørke tid.

I bogen kan man lære hovedpersonerne at kende, få et indblik i gruppens arbejde og vidt forgrenede organisering og sidst, men ikke mindst kan man læse om den høje pris, flere af gruppens medlemmer måtte betale for deres indsats.

Bogen er skrevet af parret Karina Søby Madsen og Søren Gulmann, som i efteråret 2013 stod for udstillingen på Kulturværftet ”Den gode gerning: Redningen af de danske jøder i Helsingør og omegn”. I forbindelse med denne udstilling opstod ideen om at skrive en samlet beretning om Syklubben.